Neden otomasyon?
Bazı otomasyon konuları :
- IT Süreçleri: İşyükü otomasyonu, dosya transferleri, runbook otomasyonu,uygulama otomasyonu
- Hızla Artan Olay (Incident) Sayıları: Incident seli, artan talepler, alarm sayıları
- Data Warehouse Entegrasyonu: Verilerinizi daha kolay yönetmenizi sağlayarak veri analizi yapmanızı kolaylaştırır
- Hızlı Değişiklik ve Sürümler: Hızlı sürümler, artan iş istekleri, ürün çıkma sayı ve hızları
- Bulut ve Sanal Ortam Yönetimi: Artan sanallaştırma oranları, konfigürasyon, provizyon, uyumluluk
- Disaster Recovery Otomasyonu: Kesintisiz hizmet sağlanması ve sistemlerin olağanüstü durumlarda kontrollü şekilde takip edilebilmesi
Otomasyon size ne sunabilir?
- İnsan gücünün stratejik kullanımı.
- Teknoloji yatırımının doğru kaynak kullanımı ile max. geri dönüşü.
- Süreçlerin uçtan uca tek merkezden kontrol edilebilir ve yönetilebilir olması.
- Basit ve kompleks işlerde insan müdahele ihtiyacının ve bundan kaynaklanan hataların minimize edilmesi.
- Denetimler için talep edilen IT verilerinin her an alınabilecek şekilde ulaşılabilir olması.
- Operasyonel riskin azaltılması ve operasyonel güvenliğin sağlanması.
Otomasyon sürekli değişerek yeni best-practice’ler tanımlanırken otomasyon çözümlerindeki asıl önemli ölçü işletmenin ne kadar etkilendiği yani sonuç oluyor. Geneline bakıldığında, bu sonucu etkileyen faktörlerin en başında “iyi teknoloji” aklınıza gelebilir ancak bu altyapıyı uygun tasarım yaklaşımıyla baştan sona düşünerek kullanıcının ihtiyaçlarına göre şekillendirip efektif bir uygulama şekliyle sunmak otomasyon ile kazanabileceklerinizin limitine ulaşmanızdaki en önemli noktalar olacaktır.
Disaster Recovery (DR)
Felaket Kurtarma (Disaster Recovery) özünde süreçler, politikalar ve prosedürler olan teknoloji altyapısının iyileştirilmesi ve doğal yada insan kaynaklı bir felaket sonrasında tekrardan servislerin en hızlı ve hatasız şekilde devam ettirilmesi olarak tanımlanır. Bu noktada DR otomasyonu da herhangi bir beklenmedik vaka karşısında kurumların önceden belirlenen standart prosedürlere uygun olarak ve minimum insan müdahalesi ile sistemlerini diledikleri zaman diliminde farklı ortamlardan hizmet verebilecek hale getirmelerine olacak sağlamaktadır. Buna ek olarak bu geçiş prosedürlerinin tek bir merkezden yönetilmesi ve sürecin uçtan uca görünür kılınması da hayati önem sağlamaktadır. Tabii ki İş Sürekliliği Yönetimi tarafından belirlenen kurtarma SLA (Service Level Agreement)’lari, RTO (Recovery Time Objective)’ları ve RPO (Recovery Point Objective)’ları da karşılamak adına gerekli raporlamaları yapabilmenize imkân sağlar. Bizler de bu konuda birçok proje gerçekleştirmiş ve sonrasında bu süreçlerin iyileştirilmesinde müşterilerimizle birebir çalışarak onlara destek olan tecrübeli ekibimizle bu katma değeri geliştirerek diğer müşterilerimize de sağlamak için çalışıyoruz.
Data Warehouse (DWH)
Bir veri ambarını çalıştırmak, içerisinde birçok farklı uygulama, sistem ve veritabanı bulunan ve bunların arasındaki etkileşimi içeren birçok görevin koordinasyonunu gerektirir Büyük bir şirkette bu, gerçekleştirilmesi gereken yüzlerce ayrı iş kalemi olarak karşımıza çıkmaktadır. Tabi bu iş kalemlerinin doğru sırada, doğru zamanda ve doğru koşullarda ele alınması ve gerçekleştirilmesi gerekir. Eksik bir süreçteki bir adım veya bir adımın yanlış zamanda çalıştırılması önemli miktarda boşa harcanan zaman ile birlikte eksik yada yanlış bilgi anlamına da gelmektedir. Kurumların doğru kararlar verebilmesi için doğru zamanda oluşturulmuş doğru bilgilere ihtiyaçları vardır. Dolayısıyla veri entegrasyonunun hızlandırılması ve uygun koşullarda dağıtılması çok büyük önem arz etmektedir. Tipik ETL işlemlerinin belirlenen standartlara uygun olarak insan müdahalesinden uzak bir şekilde otomatik olarak her an çalıştırılabilmesi kurumunuzun bütün birimleri için hayati önem taşıdığından bizler de bu bilinçle müşterilerimizin bu büyük ve kritik operasyonlarında onlara en kaliteli desteği vermek için çalışıyoruz.